Ev Hanımlarına Hijyen Eğitimi

Bülent Ecevit Üniversitesi Sakine-Şevki Yurtbay Gıda Uygulama ve Araştırma Merkezi (GIDAMER) tarafından Çaycuma Belediye Başkanlığı’nın desteği ve Çaycuma Kent Konseyi Kadınlar Meclisi’nin katılımıyla 15 Mart 2017 tarihinde Çaycuma Belediyesi SEKA Sosyal Tesisleri’nde “Ev Hanımlarına Yönelik Gıda Hijyeni Eğitimi” başlıklı etkinlik düzenlenmiştir. Etkinlikte, Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Özge ALGAN CAVULDAK tarafından “Gıda Kaynaklı Mikrobiyel Hastalıklar”, Yrd. Doç. Dr. Özge Duygu OKUR tarafından “Gıdaların Satın Alınması, Hazırlanması, Servisi ve Depolanması Sırasında Dikkat Edilmesi Gereken Hijyen Kuralları”, Yrd. Doç. Dr. Ümran ALAN tarafından “Kişisel Hijyen” başlıklı sunumlar gerçekleştirilmiştir. GIDAMER ve Gıda Mühendisliği Bölümü tarafından 2015-2016 öğretim yılında Çaycuma’da ilkokul öğrencilerine yönelik “Gıda Hijyeni” eğitiminin devamı niteliğinde çocukların öğrendiklerini ev ortamında da doğru uygulayabilmeleri için ev kadınlarına gıda hijyeni eğitimi verilmesi planlanmıştır. Çünkü ev kadınlarının beslenme ve hijyen bilgisi, aile bireylerinin beslenme ve sağlık durumunu etkilemektedir. Kadınların sadece geleneksel olarak edindikleri bazı yanlış alışkanlıkları sonucu hatalı uygulamalar yaptıkları belirlenmiştir. Bu yanlışların ancak eğitim ile düzeltilebileceği düşünülerek ev kadınlarına yönelik hazırlanan etkinlikte; hijyen, gıda güvenliği kavramları açıklanarak gıdalardaki riskler arasında özellikle mikrobiyolojik risklere değinilmiştir. Mikrobiyel kaynaklı gıda hastalıklarına neden olan mikroorganizmalar ile başlıca gıda kaynakları üzerinde durularak özellikle çiğ süt, et, yumurta gibi gıdalara uygulanacak pişirme işleminin yeterli yapılması anlatılmıştır. Gıdaların satın alınmasında ambalajlı ürünleri tercih etme, etiket okuma, son kullanma tarihine bakma gibi hususlara dikkat çekilerek kırık-kirli yumurtaların,  bombe yapmış konserve kutularının satın alınmaması, kaynağı bilinmeyen ve açıkta satılan sokak sütü yerine pastörize sütlerin tercih edilmesi gerektiği vurgulanmıştır. Pişmiş yemeklerin en fazla 2 saat içinde servis edilmesi, aksi taktirde buzdolabına kaldırılması, tekrar ısıtma işlemi uygulanacaksa yemek iç ısısının 75 °C olacak şekilde ısıtılması, çiğ ve pişmiş gıdalar arasında gerçekleşebilecek çapraz bulaşmanın önlenmesi için ayrı bıçak, doğrama tahtası, vb. kullanılmasına dikkat çekilmiştir. Son olarak, gıdalara en önemli bulaşma kaynaklarından birinin insan olduğu vurgulanarak kişisel hijyenin önemi özellikle el hijyeni için doğru el yıkama yöntemi anlatılmıştır. Çok sayıda sorunun cevaplandırıldığı etkinlikte ev hanımlarına sağlıklı ve güvenilir gıda üretimi ve tüketimi bilinci kazandırılması amaçlanmıştır.